top of page

The Young Adult Hip

De young adult hip is eigenlijk een verzamelnaam voor heuppathologie bij jonge mensen (16-30 jaar). Jonge mensen met een heupprobleem hebben meestal liespijn bij bepaalde bewegingen. Soms gaat het echter ook om een soort vermoeidheidspijn aan de buitenzijde van de heup.

Heuppijn bij jonge mensen kan meestal ingedeeld worden in 2 grote groepen:

labrumscheur
Heupdysplasie

Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom. Doordat de heupkop tijdens de groei niet mooi in de kom past, wordt deze niet voldoende diep gevormd. In zeer uitgesproken gevallen kan de heupkop soms zelfs ontwrichten. We spreken dan van een heupluxatie.

Bij de meeste mensen is dit gelukkig niet het geval. Een ondiepe heupkom geeft echter klachten. De pijn begint meestal pas in de adolescentie of op jongvolwassen leeftijd. Het gaat vaak om een vermoeidheidspijn die aan de buitenzijde van de heup gelokaliseerd wordt.

Gevolgen

Door de ondiep heupkom ontstaat er een te grote druk op een deel van de heupkop en de pan. Dit kan tot kraakbeenbeschadiging en kraakbeenletsels lijden. Indien dit niet behandeld wordt leidt dit op termijn meestal tot artrose. 

Behandeling

Het is de bedoeling om door middel van een operatie de heupkom beter over de kop te kantelen, om zo de overdruk op het kraakbeen weg te nemen. Dit type ingreep noemt men een peri-acetabulaire osteotomie. Op deze manier verdwijnen de klachten en kan artrose op jonge leeftijd vermeden worden.

bottom of page