top of page

Platvoet

Wat is dit?

De naam zegt het zelf al. Het is een platte of doorgezakte voet. Dit wil zeggen dat de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt is of verdwenen. 

Bij kinderen is een lichte platvoet normaal. De boog moet zich ontwikkelen. In de tienerjaren verdwijnt bij de meeste kinderen de platvoet meestal. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Een zeer uitgesproken of pijnlijke platvoet wordt best nagekeken door de arts.

Volwassen voeten zijn er in de meest uitgesproken maten en vormen. De ene is meer hol, de andere is meer plat. Wanneer een platvoet echter pijnlijk is moet dit zeker verder nagekeken worden.

Klachten

Als een platvoet klachten heeft, is dat meestal pijn aan de binnenzijde van de enkel/voet. Als de voet heel erg scheef staat, kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen. Dit komt dan doordat het hielbeen tegen de buitenzijde van de enkel drukt. Vaak merkt men ook op dat de schoenen scheef afslijten. Wanneer de platvoet veroorzaakt wordt door een pees die niet goed meer werkt, wordt er ook soms minder kracht ervaren tijdens het afzetten van de voet, tijdens het lopen of bij het op de tenen staan.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak van de platvoet. Vaak wordt er eerst gestart met een niet operatieve behandeling. Deze bestaat uit een steunzool die de boog aan de binnenkant van de voet ondersteunt.

Indien dit onvoldoende beterschap brengt kan, opnieuw afhankelijk van de oorzaak, een operatie noodzakelijk zijn. De arts zal met u de mogelijke behandelingsopties bespreken.

bottom of page