top of page

Metatarsalgie

Wat is dit?

Pijn onder de bal van de voet wordt ook wel eens metatarsalgie genoemd. Metatarsalgie is een Latijns woord en betekend letterlijk: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

De voet heeft 5 middenvoetsbeentjes. Ze lopen ongeveer van het midden van uw voet tot net achter de tenen. Het uiteinde van deze middenvoetsbeentjes noemen we de kopjes en deze zitten dus net achter uw tenen.

Klachten

De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. Soms zit de eelt op een specifieke plaats, bijvoorbeeld onder het 2de middenvoetsbeentje, maar het kan ook verspreid onder de hele voorvoet zitten. 

De pijn ontstaat meestal geleidelijk. De pijn is meestal erger bij het lopen of lang rechtstaan en situeert zich onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De pijn is erger bij het op blote voeten lopen of bij het lopen op hakken.

Operatie
Behandeling

Vaak wordt er eerst gestart met een niet operatieve behandeling. Deze bestaat uit een steunzool die de kopjes van de middenvoetsbeentjes ontlast.

Indien dit onvoldoende beterschap brengt kan een operatie noodzakelijk zijn. De arts zal met u de mogelijke behandelingsopties bespreken. Soms, wanneer de klachten zeer lang bestaan, kan het kopje van één van de middensvoetbeeentjes uit de kom gaan. Indien dit het geval is, dan is een operatie aangewezen.

bottom of page