top of page

Hallux rigidus

Wat is dit?

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en rigidus betekent stijf, dus letterlijk vertaald: stijve grote teen. De belangrijkste oorzaak voor zo'n stijve teen is artrose aan het gewricht van de grote teen met het middenvoetsbeentje.

Bij artrose slijt het kraakbeen op de botuiteinden in het gewricht. Dit kraakbeen moet ervoor zorgen dat de botten soepel langs elkaar kunnen glijden. Een beetje slijtage is normaal bij het ouder worden. Maar artrose is overmatige slijtage. Het kraakbeen wordt dun, brokkelig of verdwijnt helemaal. Er komt steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het gewricht wordt stijf en de teen kan niet goed meer op en neer bewegen.

Hallux rigidus, MTP 1 artrose
hallux rigidus met knobbel bovenaan
Klachten

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de grote teen meebeweegt. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de teen is belangrijk bij het lopen, dat geeft dan ook de meeste klachten bij een hallux rigidus. Vaak is de pijn 's ochtends, of steeds bij de eerste paar stappen het ergst (startpijn).

Operatie

Wanneer niet-operatieve behandelingen niet (meer) helpen, kan een operatie helpen. De dokter zal met u bespreken welk type operatie voor u het beste is. Dit hangt onder andere af van de ernst van uw artrose, hoeveel last u hebt en wat uw dagelijkse activiteiten zijn. De meest gebruikte operaties bij een hallux rigidus zijn:

Revalidatie

De ingreep wordt uitgevoerd via het dagziekenhuis. U kunt dus dezelfde dag nog naar huis.

De revalidatie hangt af van het type ingreep dat uitgevoerd wordt.

  • Bij een cheilectomie is het belangrijk dat de teen onmiddellijk bewogen kan worden. U krijgt dan ook een speciale schoen waarmee u kunt rondstappen. U krijgt tevens een voorschrift mee voor de kiné.

  • Wanneer het gewricht vastgezet wordt (MTP-I artrodese) dan is het zeer belangrijk dat u de eerste 2 weken goed rust met uw voet in de hoogte. Het verband dat u na de operatie gekregen hebt dient tot de controleafspraak ter plaatse te blijven. De reden hiervoor is dat het verband u teen in de juiste stand helpt houden. Indien er een probleem is met het verband dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.Na 2 weken wordt het verband verwijderd op de controle consultatie. Vanaf dan mag u rondstappen met de speciale schoen die u aangemeten krijgt. Het is normaal dat uw voet nog gezwollen is tot 12 weken na de operatie.

bottom of page