top of page

Hallux Valgus

Klachten

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen.

Doordat het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gaat staan (richting de andere voet), ontstaat aan de binnenkant van de voet een pijnlijke "knobbel": de bunion. De zwelling kan erger worden door ontsteking van de slijmbeurs die op de plaats van de bult tussen de huid en het bot zit en door eeltvorming.

Een hallux valgus komt veel voor en is een lastige en pijnlijke aandoening, die vaak ook als esthetisch storend wordt ervaren.

De operatie
Hallux valgus
Hallux valgus
Revalidatie

De meeste mensen denken dat er bij de operatie een stuk van het bot (de bunion) moet worden afgehaald, maar dat is niet zo. Het eerste middenvoetsbeentje moet dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje komen te staan, en de pezen van de grote teen moeten weer op de juiste plaats worden teruggebracht.

In de meeste gevallen wordt er als volgt te werk gaan:

  • Er wordt een insnede gemaakt in de zijkant van de voet (over de bunion);

  • De stand van de botten en pezen worden gecorrigeerd;

  • De huid wordt gehecht en er wordt een drukverband om de voet aangebracht dat 2 weken moet blijven zitten.

  • De operatie duurt ongeveer 50 minuten.

Voordat u geopereerd wordt, kijkt uw specialist of u ook andere problemen aan de voet hebt die tegelijktijdig moeten worden behandeld (bijvoorbeeld kromme tenen, een zenuwbeknelling of een platvoet).

De ingreep wordt uitgevoerd via het dagziekenhuis. U kunt dus dezelfde dag nog naar huis.

Wanneer u thuis komt is het zeer belangrijk dat u de eerste 2 weken goed rust met uw voet in de hoogte. Het verband dat u na de operatie gekregen hebt dient tot de controleafspraak ter plaatse te blijven. De reden hiervoor is dat het verband uw teen in de juiste stand helpt houden. Indien er een probleem is met het verband dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.

Na 2 weken wordt het verband verwijderd op de controle consultatie. Vanaf dan mag u rondstappen met de speciale schoen die u aangemeten krijgt. Het is normaal dat uw voet nog gezwollen is tot 12 weken na de operatie.

bottom of page