top of page

Achillespees

Wat is dit?

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de 2 kuitspieren verbind met het hielbeen. Pijnklachten kunnen zich op verschillende plaatsen situeren. De 2 meest voorkomende plaatsen zijn ter hoogte van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen, of hogerop t.h.v. de pees zelf.

achillespees aanhechting ontsteking
achillespees ontsteking
Klachten

De klachten verschillen natuurlijk al naar gelang waar het probleem zich bevindt.

  • Bij een ontsteking van de aanhechting van de achillespees zitten de pijnklachten in het midden van de hiel. Die plaats is pijnlijk als je er op drukt en wordt vaak ook dik. De pijn is meestal erger na inspanning en vaak is er ook startpijn en ochtendstijfheid. Bij een langdurige ontsteking kunnen verkalkingen in de achillespees ontstaan.

  • Bij een ontsteking van de pees zelf, bevinden de pijnklachten zich meestal 1,5 tot 7cm boven het hielbeen. De pijnklachten beginnen vaak geleidelijk maar kunnen soms zeer hevig worden. In het begin is de pijn vaak aanwezig na belasting, maar na verloop van tijd kan er ook rustpijn ontstaan. De pees komt meestal sterk verdikt voor.

Behandeling

Er wordt bijna altijd eerst gestart met een niet-operatieve behandeling. Deze bestaat meestal uit kinesitherapie en stretchingsoefeningen. Indien dit onvoldoende soelaas brengt kan een operatieve behandeling soms beterschap brengen.

Het type behandeling wordt best met de arts besproken. Deze hangt natuurlijk sterk af van de oorsprong van de klachten. Een ontsteking van de aanhechting van de pees dient anders aangepakt te worden dan een ontsteking van de achillespees zelf.

bottom of page